Jaarplan schrijft zichzelf

jaarplan 2023
~ zie animatie >

~

Als je je doelen wilt halen dan is het goed om met het einde voor ogen te beginnen aldus Stephen Covey, zie het boek, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Het lastige met het maken en uitvoeren van plannen is, dat je jezelf tegenwerkt als je opgaat in je verlangen naar je beoogde toekomstbeeld en je je op deze manier verzet tegen, wat is, namelijk, je collega’s èn het huidige moment, zie voor eventueel innerlijke verdieping, het boek van Eckhart Tolle, De kracht van het Nu.

Op deze manier loop je het risico om waardevolle input uit de organisatie, op je jaarplan te missen, of weerstand tegen het jaarplan, die er nu eenmaal is, negatief van invloed te laten zijn. In plaats van samen op zoek te gaan naar hetgeen er nodig is om iedereen mee te krijgen met het plan, zie eventueel Deep Democracy, de wijsheid van de minderheid, door Jitske Kramer.

Als visualizer & conceptontwikkelaar geloof ik daarom in verbeeldingskracht. Met deze kracht heb jij je een goed beeld gevormd van het jaarplan. Door dit te beschrijven, komt het uit jouw hoofd en maak je het beschikbaar voor je collega’s binnen de organisatie. Letterlijke verbeelding van het beoogde toekomstbeeld haalt de toekomst naar het hier en nu. Door de visualisatie van het jaarplan staat het einddoel letterlijk voor ogen, het is er al! Niet alleen voor jou, maar voor ook voor de grote groep. Het beeld geeft inzicht en overzicht.

Op het moment dat je het lege jaarplan uitprint en als poster(s) ophangt, dan biedt dat je collega’ s de gelegenheid om toevoegingen maar ook hun kritische gedachten, etc. erbij te schrijven. Een (jaar)plan heeft het meeste kans van slagen als je de betrokkenen er zo vroeg mogelijk bij betrekt. Dit lijkt nu misschien veel tijd te kosten, maar je zal zien, dit bespaart juist tijd. Do It Together.

De bijdragen kunnen allereerst in de wolken geschreven worden, niks is te gek om hier neer te zetten. Ik zie dit als een plek om te brainstormen. Er is ruimte voor zaken die gaandeweg het jaar om aandacht vragen, zie onderstroom. Er is ruimte om te bekijken welke zaken niet meer dienen en om tijd in te plannen om hier respectvol afscheid van te nemen, zie uitstroom (zie eventueel de fontein, maak wijze keuzes, door Els van Steijn) Er is ruimte om naast het primaire proces pilots op te zetten, zie pilots (zie eventueel Omarm de Chaos door Jan Rotmans en Mischa Verheijden) Ten slotte is er ruimte voor een voorlopige, globale planning, zie de vakjes en de maanden.

Zelf hang ik al mijn plannen aan de muur. Ze werken als een “every day reminder in the face”. Je hebt dus minder de neiging om over te gaan op de waan van de dag. Verder groeien plannen op je, je houdt overzicht en krijgt nieuwe inzichten.

2023 jaarplan Do It Together, ik heb er zin in~

~

~ Wil je de poster of de afzonderlijke visuals downloaden en gebruiken klik hier >
~ Wil je alvast een kijkje nemen op mijn visuele boekenblog dat ik onlangs heb opgestart met Pen Papier Plan, klik hier >

Geef een reactie