Welke toekomst maakt jou blij?

klik & zie PDF vergroot en of print voor aan de muur ter inspiratie wel even geduld met laden

… en hoe ziet het toekomstplan er dan uit?

Voor het maken van (beleids) plannen worden vaak een aantal toekomstscenario’s geschreven. Er worden trends in de maatschappij gevolgd en aan de hand daarvan wordt dan bekeken welke toekomstscenario’ s hieruit voort kunnen komen. Heel nuttig, want pas dan kan je met elkaar een bewuste keuze gaan maken voor beleid.

Een visualisatie haalt mogelijke toekomstscenario’s naar het hier & nu

Visualisatie van de toekomstscenario’s helpt enorm om een toekomstscenario naar het hier & nu te halen en echt te voelen of dit de uitkomst van trends is die men wil ~ klik & zie eventueel een voorbeeld >

Visualisatie blijkt elke keer weer een krachtige tool. Betrokkenen reageren vaak dichterbij hun gevoel op beeld dan op enkel geschreven tekst in het rapport. Visualisatie maakt het proces boeiend en biedt betere gezamenlijke keuzes.

Visualisatie helpt ook bij het schrijven van toekomstscenario’ s zelf en vervolgens het beleidsplan

Geïnspireerd door de vraag om oplossingen voor de toekomst van Désirée Driesenaar, waarin ze expliciet aangaf dat de auto de stad uitgaat, heb ik hier lekker mijn eigen verbeelding de loop gelaten voor een mogelijk toekomstscenario en ben dit heerlijk gaan tekenen, zie de visual van Pen Papier Plan, even geduld met laden.

In het rapport dat ik hier eerder aanhaalde werd visualisatie ook ingebracht in het proces van toekomstscenario schrijven zelf, maar waar dit niet nog niet gebeurt is dit ook zeker een aanrader, neem contact met Pen Papier Plan op als je een rapport aan het schrijven ben of aan beleid schrijft en je met visualisatie & conceptontwikkeling aan de slag wil.

Van letterlijk zichtbare verbeeldingskracht komt scheppingskracht ~

Ik koos als omgeving de stad en begon geïnspireerd door Marco te Brömmelstoet, die trouwen ook met krachtige voorbeelden werkt, met mijn eigen idee om alle vrijgekomen ruimte die parkeerplakken innemen anders in te richten. Immers Désirée Driesenaar had de auto de stad uit verbannen. Dit idee al bracht mij op vervolg ideeën. Door een fictieve toekomst visueel naar het hier & nu te halen, gaat verbeeldingskracht leven en wordt dit omgezet naar (gezamenlijke) scheppingskracht.

Als je begint met het tekenen van de uitkomst en dus toekomst van 1 trend, kun je in je beeld vaak nog veel meer uitkomsten van andere trends integreren.

Zou je in dit geval toekunnen met onverharde “paden”, en zou je zo de waterhuishouding beter kunnen krijgen in de stad? Wat zou je dan kunnen met de ruimte die dit oplevert? Voor dit stuk heb ik o.a. trends in deeleconomie verder uitgewerkt. Het is mij overigens nog niet gelukt om de auto uit de stad te verbannen, maar ik kwam wel op ander opties voor effectiever individueel vervoer, maar dan niet in een eigen voertuig, zie de visual van Pen Papier Plan, even geduld met laden.

Een gezamenlijk beeld voor een weloverwogen keuze voor een gezamenlijk toekomst

Ook is visualisatie fijn als je wilt dat je plan werkelijkheid wordt, want met een visualisatie ís jouw plan al een beetje werkelijkheid. En niet alleen voor jou als plannenmaker. Juist ook voor de betrokkenen waarmee je gaat samenwerken aan je plan.

~

> nog vragen?

neem vrijblijvend contact op

kl hand pen1 uitgeknipt Iphone achtergr leegkopie
penpapierplan@icloud.com
HΔME

Geef een reactie