Hang je ideeën aan de muur en laat het plan zich aftekenen DoItYourself DoItTogether

conceptontwikkeling & uitvoer van het plan vraagt om chaos;

Ik kan zelf niet zonder een stukje muur waarop ik mijn ideeën èn plan (ning) kwijt kan. Hier komt alles zichtbaar bij elkaar en zo ontwikkelt het concept zich tot een plan. Maar ook tijdens het uitvoeren van het plan, hou ik naast het overzicht letterlijk ruimte voor nieuwe inzichten en kan ik bewuste keuzes maken als er gaandeweg dingen anders gaan of beter kunnen. Ik ben als conceptueel beelden kunstenaar begonnen en weet als geen ander dat creativiteit ontstaat op het snijvlak van chaos en orde. Het is de “kunst” om met name de chaos op elk moment in het proces toe te laten zonder de orde en daarmee de missie van je plan uit het oog te verliezen. Al jouw treffende teksten die zich misschien nog niet ordelijk tot elkaar verhouden, zijn perfect voor mij om met Pen Papier Plan om te tekenen naar een letterlijk inzichtelijk en overzichtelijk geheel. Verbeelding in het hoofd wordt omgezet naar beeld op papier. Dit wordt een plan dat in feite op papier al bestaat en daarmee maak je werkelijke transitie en DoItTogether scheppingskracht mogelijk. Yeah ~

~ kijk verder wat ik voor jou be tekenen bij het maken van een (persoonlijk) transitieplan >

~ kijk verder hoe ik voor jouw iets kan be tekenen in het ontwikkelen van je organisatie conceptplan en het visualiseren, visueel communiceren ervan >

plan organisatie, hoe maak je van onbekend, bemind?

Bij elke transitie is het nu eenmaal de vraag hoe dit gaat uitpakken voor de positie van alle individuen (binnen de groep). En eerlijk, als daar vanuit het huidige perspectief geen winst te behalen is, eerder verlies, dan kan je niet verwachten dat mensen een transitieplan willen omarmen. Als je nou het beoogde toekomstbeeld letterlijk naar het hier & nu haalt, dan is het er al om mee te dealen. Het onbekende blijft te gemakkelijk opgesloten in een (geschreven) plan in enkel woorden. Als je een visual van het plan op een dagelijks zichtbare (digitale) plek aan de muur hangt, verdwijnt het niet in een la, om het daar snel weer te vergeten … Woorden zijn echter een prachtige eerste stap en zijn perfect om plannen te definiëren en de verschillende standpunten (perspectieven) tegen elkaar af te zetten. Als je dit vervolgens combineert met een gezamenlijk, letterlijk beeld van het toekomstperspectief, dan krijgt elke betrokkene in ieder geval zicht op het waarom waarheen van het transitieplan en kan men zelfs gaan zien waar de (eigen) belangen overeen komen. Onbekend, wordt bekend en bekend wordt bemind.

~ kijk verder hoe ik voor jouw iets kan be tekenen in het ontwikkelen van je organisatie conceptplan en het visualiseren, visueel communiceren ervan >

~ lees het boek van Jitske Kramer over hoe je de wijsheid van de minderheid kan inzetten om tot beter gedragen organisatieplannen te komen >

DoItTogether zonder meerderheid

Als het perspectief van alle betrokkenen bij het plan op zijn minst veilig geuit kan worden, dan creëert dit in ieder geval het nodige commitment en draagt dit eraan bij dat het transitieplan breed gedragen kan worden. Dit blijkt zelfs te werken als het einddoel van het transitieplan vastligt. Want soms is er geen ruimte (meer) voor inspraak en is een autocratisch besluit nodig. Het wáárom helpt de betrokkenen aan begrip voor het transitieplan. Maar daarmee ben je er nog niet. Het is nóg veel belangrijker om erachter te komen wat er voor de tegenstanders nodig is om toch mee te bewegen, ondanks de bezwaren. Als het antwoord hierop wordt meegenomen in het “hoe dan” naar het einddoel, pas dan creëer je draagvlak van de minderheid èn ja… de meerderheid, maar die had je al mee. Als je je voor betrokkenheid bij het transitieplan alleen richt op de meerderheid dan blijft de invloed van de minderheid gewoon aanwezig, maar dan wordt deze negatief in de vorm van onzichtbare ondermijning. Hiervoor werkt het daarom goed als het plan dagelijks zichtbaar aan de (digitale) muur hangt waarmee het waarom waarheen van het transitieplan in één oogopslag duidelijk is en blijft. Als dit plan ook nog eens een (digitaal) canvas is dat ruimte biedt om (anoniem) bijdragen te schrijven, plakken etc. die zoals net beschreven werd, meegenomen worden in het plan, dan creëer je een zichtbare plek waarop zowel visuele conceptontwikkeling van het transitieplan, als visuele communicatie over de voorgang van het transitieplan kan plaatsvinden èn waar einddoel, overzicht en inzicht in het plan het gehele proces door visueel blijven; hiermee heb je een gezamenlijke stip op de horizon te pakken, Yeah ~

~ lees het boek van Jitske Kramer over hoe je de wijsheid van de minderheid kan inzetten om tot beter gedragen organisatieplannen te komen >

~ kijk verder hoe je zelf binnen de organisatie aan de slag kan met het DoItTogether visueel ontwikkelen van het concept transitieplan >

~ kijk verder bij de Pen Papier Plan webshop voor DoItYourself DoItTogether posters + losse visuals voor een overzichtelijk bedrag >

Medezeggenschap, goed bekeken

De Ondernemingsraad doet belangrijk werk voor zowel de medewerkers als het bestuur. Maar zo wordt zij niet altijd gezien. Visuele communicatie over het werk dat de OR doet draagt bij aan een betere zichtbaarheid. Je kan bijvoorbeeld (die delen van) het jaarplan van de organisatie visueel maken in combinatie met de invloed die de OR hierop heeft (instemming, advies etc.)

~ kijk verder over wat Pen Papier Plan kan be tekenen voor de Ondernemingsraad >

Heb jij misschien nog een stukje (digitale) muur beschikbaar?

In principe kan je elk transitieplan starten met een leeg vel op de grond en nog liever aan de muur. En eerlijk, dat zal je uiteindelijk het meeste letterlijk inzicht en overzicht brengen. Hier zal je waarschijnlijk wel je talent voor moeten ontwikkelen en weer eerlijk, niet iedereen heeft dit talent van nature. In plaats hiervan, kun je er ook voor kiezen om je te focussen op jouw authentieke talenten die gemakkelijk beschikbaar zijn voor jou en gebruik maken van de downloadable templates van Pen Papier Plan. Je kunt lekker aan de slag; digitaal, bijvoorbeeld gewoon in Word of Powerpoint, je werkt met een achtergrond van het grote plan en vult in met de losse visuals die op jouw transitieplan van toepassing zijn. Maar je kunt ook fysiek lekker aan de slag; downloaden, printen, knippen en opplakken. Voor een overzichtelijk bedrag kan je de Pen Papier Plan templates voor Pen Papier Plan DoItYourself DoItTogether posters + losse visuals downloaden. Let’ s DoItTogether; onze talenten samenvoegen, brengt je soms sneller naar het einddoel van je transitieplan. Als je later in jouw proces merkt dat je je meer op eigen kracht wilt verdiepen, dan kan dat ook gaandeweg nog en dan weet je alweer beter waarop je focus zal zijn, dat scheelt. Kijk dan ook nog even bij de boeken die ik met Pen Papier Plan gevisualiseerd heb. Hier vind je boeken over hoe het “plan” van systemen in elkaar zit, zowel natuurlijk als door de mens bedacht. Dit geeft inzicht op welke manier transitie mogelijk is om van jouw plan de werkelijkheid te maken. Als je juist meer gebruik wil maken van mijn expertise in conceptontwikkeling en visualisatie van je transitieplan dan kan je bij mij terecht voor een authentieke wandeling en gesprek plus eventueel daaraan gekoppeld een authentieke tekening van het transitieplan waaraan jij werkt.

~ kijk verder bij de Pen Papier Plan webshop voor DoItYourself DoItTogether posters + losse visuals voor een overzichtelijk bedrag >

~ kijk verder op het Pen papier Plan boekenblog als je verlangt naar inzicht overzicht en verdieping >

~ kijk verder wat ik voor jou be tekenen bij het maken van een (persoonlijk) transitieplan >

~

Heb je vragen?
twijfel niet en mail me gewoon
penpapierplan@icloud.com

HΔME

Geef een reactie